Bolagets 8 bästa årgångslösa champagner

Jag får ofta frågan om vilken som är den bästa årgångslösa champagnen på bolaget. För att ta reda på detta valde jag ut mina 8 absoluta favoriter under 600kr och ställde dem mot varandra i en halvblind provning.

Innan vi går in i detalj på resultatet vill jag förklara att den årgångslösa champagnen är den champagne som är viktigast för företaget. Den står för den absolut största produktionen och det är även den champagne som producenten blir mest betygsatt på.

Den årgångslösa champagnen är den champagne som konsumenterna oftast först kommer i kontakt med innan de går vidare och provar andra champagner av samma varumärke. Den årgångslösa champagnen ska hålla en jämn kvalitet och smaka likadant år efter år för att konsumenten ska känna igen champagnen. På champagnespråk kan vi kalla detta för husstil. En husstil är en smakprofil som är genomgående för samtliga champagner under samma varumärke från den årgångslösa champagnen till en prestigechampagne.

Som ni säkert förstår är de årgångslösa champagnerna extremt viktiga för företagen och man lägger ner väldigt mycket kraft för att få dem så bra som möjligt.

Innan ni tittar på resultatet vill jag understryka att det här är de 8 bästa årgångslösa champagnerna på bolaget och att bara få vara med i den här provningen är extremt bra. Nedan ser ni resultatet från provningen:

Egly Ouriet Brut Tradition Pris: 589kr Nr: 77565

30%CH, 70%PN

Betyg 98/100

Placering 1

Egly Ouriet är en odlare från Ambonnay som inte är speciellt känd bland ”standardkonsumenten” men är avgudad bland nördar. Man producerar ca 120 000 fl per år och äger 10HA mark med en snittålder för vinstockarna på hela 35år.

Egly Ouriet anses vara den bästa Pinot Noir odlaren i hela champagne och jag är villig att hålla med. I Brut Tradition har 50% av vinet jäst på ståltank och 50% på ekfat, vinet har inte genomgått en malolaktisk jäsning och inte heller filtrerats eller klarats. Man använder druvor från 3 olika grand cru byar Ambonnay, Bouzy och Verzernay. Efter buteljeringen har vinet legat 42 månader på jästfällning innan degorgering

Vinet är otroligt välbalanserat och koncentrerat. Inslag av rostade nötter, plommon, röda äpplen och rostad bröd, otroligt lång eftersmak. Provningens överlägset bästa champagne!

Bollinger Special Cuvee Pris: 459kr Nr: 7418

25%CH, 60%PN, 15%PM

Betyg 97/100

Placering 2

Bollinger äger hela 177HA mark vilket räcker till ca 70% utav totalproduktionen av 2 miljoner flaskor. Att ha eget druvmaterial som täcker 70% av produktionen är mycket ovanligt och där har vi en stor förklaring till Bollingers kvalitet.

Bollinger vinifierar alla olika vingårdslägen för sig vilket ger vinmakaren ett stort urval för att göra champagner i världsklass.

Bollinger tillsätter hela 55% reservvin från tidigare årgångar varav 10% har fått lagras på magnumflaskor upp till 15 års tid vilket är unikt. Första jäsningen sker på ståltank och små gamla ekfat. Efter buteljeringen ligger flaskan på sin jästfällning ca 4 års tid.

Bollinger levererar ett kraftfullt och fylligt vin med stor komplexitet. Doft och smak domineras av röda äpplen, persika, plommon, nougat, rostat bröd och vanilj. Otroligt god och välgjord champagne.

Louis Roederer Brut Premier Pris: 419kr Nr: 7602

40CH, 40%PN, 20%PM

Betyg 93/100

Placering 3

Roederer tillverkar ca 3 miljoner flaskor per år och äger fina vingårdar som täcker hela 70% av druvbehovet. Man vinifierar samtliga vingårdar separat på ståltank eller små ekfat.

Reservvinet som tillsätts i Brut Premier är en blandning på 6 årgångar som har fått ligga och mogna på ekfat. Efter buteljering ligger vinet 3 år på jästfällningen innan degorgering.

Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad som gör det så gott men gräddigheten i moussen kombinerat med tydliga toner av nougat och vitchoklad fin frukt och syra gör vinet speciellt och mycket gott.

Charles Heidsieck Brut Reserve Pris: 457kr Nr: 77522

33%CH, 33%PN, 33%PM

Betyg 93/100

Placering 4 ( högre pris)

Charles producerar ca 700 000 fl och köper in största delen av sina druvor från odlare med hög kvalitet. Charles är kända för att aldrig kompromissa och lagrar sina viner väldigt länge på jästfällningen.

Hela 40% reservvin är tillsatt med en snittålder på 10 år. Basårgången är 2010 och flaskan har legat hela 6 år på jästfällningen innan degorgering.

Charles var den champagne tillsammans med Egly Ouriet som jag hade lättast att känna igen på den här halvblinda provningen.

Den lätt kafferostade stilen tillsammans med de små fina bubblorna som bildar en krämig mousse är utmärkande. Vi har ett fantastiskt djup och en mognad i champagnen som inte finns i någon av de andra. De mest framträdande tonerna är rostat kaffe, choklad, mogen persika, mogna plommon samt citrus. Riktigt moget och gott.

Lanson Extra Age Pris: 499kr Nr: 77138

40%CH, 40%PN

Betyg 93/100

Placering 5 ( högre pris )

Här har Lanson slagit på den stora trumman och lanserar en årgångslös champagne som har legat hela 6 år på jästen. Man använder druvor från 3 årgångar 00,02 och 04 som samtliga är sanslöst bra.

När jag provade denna blev jag förvånad över hur slående lik den är en riktig prestigechampagne. Trots detta räcker den inte hela vägen fram i det här tuffa sällskapet. Lanson undviker den malolaktiska jäsningen vilket gör att vinet behåller en fin syra och friskhet.

Flaskan som jag provade var degorgerad juni 2014 och kom ut med en relativt rak kork. Vinet var moget med en fantastik mousse. Inslag av plommon, höstäpplen, nougat, mango samt mogen grape och citrus. Lång balanserad avslutning. Otroligt bra och mogen champagne och värd varje krona!

Gosset Grande Reserve Pris: 407kr Nr: 87661

45%CH, 45%PN 10%PM

Betyg 92/100

Placering 6

Gosset producerar ca 1 miljon flaskor per år och äger 12 HA mark i de bästa byarna för Pinot Noir. Deras egna druvor täcker 20% av behovet och resterande köps in från odlare av hög kvalitet. Gosset är ett mycket traditionellt hus och jobbar hantverksmässigt.

Gosset undviker den malolaktiska jäsningen och låter den första jäsningen ske på ståltank. Efter buteljering ligger vinet på sin jästfällning i 4 år innan degorgering.

Jag upplever champagnen som mycket fruktig och fyllig med tydliga inslag av tropisk frukt, plommon och rostat bröd. Riktigt bra balans mellan frukt och syra. Detta är en bortglömd pärla som tillverkar alla sina viner av högsta kvalitet.

Pol Roger Brut Reserve Pris: 415kr Nr: 7549

33%CH, 33%PN, 33%PM

Betyg 91/100

Placering 7 ( lägre pris )

Pol Roger äger 90HA mark och tillverkar ca 1,6 miljoner flaskor per år. Deras mark räcker till hela 50% av druvbehovet och resterande druvor köps in från duktiga odlare. Pol Roger har gjort stora investeringar i sitt vineri och har möjlighet att lagra vinerna vingård för vingård. Pol Rogers källare ligger 33 meter under jorden vilket är ca 10 meter djupare än de flesta andra källare. Detta resulterar i en grad celsius lägre temperatur vilket gör att vinerna mognar långsammare och bildar en exemplarisk mousse.

Pol Roger Brut Reserve är för mig ett skolboksexempel på en riktigt bra och klassisk NV champagne. Jag brukar ofta ha med den i provningar som en referenschampagne.

Doften är brödig med inslag av persika gula äpplen och grape. Smakmässigt har vi en perfekt balans mellan frukt och syra, moussen är exemplarisk och oerhört krämig. I denna provningen blir Pol Roger aningens anonym men det här är en champagne som passar precis alla.

Jacquesson 739 Pris 439kr Nr: 7436

57%CH, 21%PN, 22%PM

Betyg 91/100

Placering 8 ( Pris )

Jacquesson är ett av mina favorithus och jag tycker de gör bra champagner rakt igenom som ofta är riktigt bra att kombinera med mat. Jacquesson producerar ca 350 000 fl årligen och deras egen mark täcker ca 80% av druvbehovet. Resterande druvor köps in från närliggande gårdar av hög kvalitet.

Jacquesson strävar inte efter att deras NV champagne ska smaka likadant varje år utan de försöker hela tiden att få den så bra som möjligt. De byter nummer på champagnen varje år och nästa år kommer den heta 340, året efter det 341 osv.

Cuvee 739 har en bas från 2011 och innehåller 31% reservvin från tidigare år. Man utför den första jäsningen på stora ekfat och utför ingen filtrering. Efter buteljeringen låter man flaskan ligga ca 4 år på sin jästfällning innan degorgering.

Doften är balanserad med inslag av körsbär, plommon, vanilj, ingefära och karamell. Smaken är torr och kraftig med tydliga inslag av plommon, bakat äpple, vanilj och grace. Lång och torr eftersmak.

Vad som gör Jacquesson extra spännande är att de har en otrolig utveckling i glaset. Ca 30 min efter provningen provade jag alla glasen igen och tyckte då att Jacquesson var nästan bäst av samtliga.

Vad är det då som gör att dessa champagner är bättre än andra på bolaget?

Egna vingårdar

Har man en stor andel egna vingårdar är det lättare att kontrollera kvaliteten för druvorna.

Lågt skördeuttag

Väljer man att ansa stockarna på våren resulterar det i att man får ut mindre druvor per hektar men druvorna håller en högre kvalitet.

Låg produktion

Har man en lägre produktion av de övriga vinerna tex årgångschampagne och prestigechampagne kan producenten spara druvor av hög kvalitet till den årgångslösa champagnen.

Gamla Stockar

Äldre vingårdar producerar mindre frukt med högre kvalitet än unga vingårdar.

Vinmakare

Det är otroligt viktigt att ha en duktig vinmakare och team bakom som tar hand om produktionen. Druvorna växer alltid bäst i skuggan från sin vinmakare.

Tid på jästfällning

15 månader är den minsta tiden som krävs för att det ska få vara en årgångslös champagne. Samtliga champagner i provningen lagrar sina flaskor minst den dubbla tiden och ofta längre än så.

Slutsats

När ni har läst hela vägen hit ner förstår ni också varför champagnerna i provningen ligger i den högre prisklassen för NV champagner. Jag tycker att alla champagnerna i provningen är riktigt prisvärda och levererar enormt högt för vad man betalar för.

Jag har spelat in hela provningen på film och ni kan hitta den på youtube under champagnesweden. I filmen ser ni att provningen är halvblind vilket betyder att jag vet vilka champagner som provas men inte i vilken ordning som de kommer.

Har ni några frågor angående provningen går det bra att höra av sig till martin@champagnesweden.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.