IMG_2212

Drömprovning 2020

Lördagen den tredje oktober genomförde vi årets första drömprovning. Drömprovning är ett koncept som jag tog fram för tre år sedan efter att min vän Alex Danielsson ställt frågan – varför provar vi inte en massa prestigeflaskor i en och samma provning?
 
Provningen genomfördes i vår vinkällare i Gamla Stan inför 12st förväntansfulla deltagare. Provningen delades upp i två flighter (omgångar) och efter ca tre timmars provande var vi klara. och redo att äta en bit mat i Gamla Stan.
 
Alla provningens flaskor presterade bra och det var riktigt spännande och lärorikt att få prova så många prestigeflaskor i samma provning. Personligen tyckte jag att Philipponnat Clos des Goisses 08 presterade bäst och deltagarna röstade för Jacques Selosse. 
 
Nedan ser ni info och kommentarer om de flaskor vi provade under kvällen. 

Flight 1

IMG_0229

Taittinger Comtes de Champagne 2007
Druvblandning: 100% Chardonnay från Avize, Cramant, Chouilly, Mesnil, Oger

 

Vinifikation: 5% lagrat på ekfat 1/3 på 1åriga fat, 1/3 på 2 åriga fat, 1/3 på 3åriga fat.

 

Övrigt: Första årgången var 1952, 2007 är årgång nr 31.

 

Min upplevelse: En lite blek och blyg årgång av Comtes, balanserad och lätt rostad i stilen. Behöver lagras ett par år för att den klassiska comtes rostningen ska träda fram.

 

Deltagarnas upplevelse: En elegant champagne som inte sticker ut i mängden, de deltagare som hade provat tidigare årgångar av comtes var lite besvikna.

Armand de Brignac Gold


Druvblandning:
40%CH, 40%PN, 20%PM från årgångarna 09,10 och 12


Vinifikation:
Vinet får sin första jäsning på franska ekfat och ligger på dessa fat i 1års tid, flaskan vilar sedan ca 5år på sin jästfällning. 


Övrigt:
Det familjeägda företaget Cattier står bakom denna unika flaska som släpptes på marknaden 2006, flaskans design är gjord av det franska modehuset Andre Courreges, emblemet på flaskan är gjort i tenn och sätts på flaskan förhand. 


Min upplevelse:
Friskt och gott med fin frukt och balanserad syra. Saknar en del komplexitet i vinet som jag förväntar mig i denna prisklassen.


Deltagarnas upplevelse:
Gott och drickvänligt, en champagne som passar alla tillfällen.

Laurent Perrier Grand Siecle No 24

 

Druvblandning: 55%CH (Mesnil, Avize, Cramant, Oger, Chouilly), 45% PN (Ambonnay, Bouzy, Mailly, Tours sur Marne, Verzenay, Verzy)

 

Årgångar: 04,06,07

Vinifikation: Första jäsningen på ståltank, lagrad ca 10år på sin jästfällning.

 

Övrigt: En hyllning till det glada 1600-talet i Frankrike, från början var GC en årgång och första släppta årgången är 1955 som släpptes 1959. Numera blandas alltid 3 årgångar (ett år för finess, ett år för fräschör ett år för struktur. LP säger själva att man inte kan skapa en perfekt champagne från ett år och blandar därför 3 årgångar för att nå perfektion.

 

Min upplevelse: Otroligt gott och välgjort på alla sätt. Vinet har flera lager och ett riktigt fint djup som skapar en stor upplevelse.

 

Deltagarnas upplevelse: En av kvällens favoriter bland deltagarna som uppskattade friskheten, djupet och balansen i vinet.

IMG_0236

Perrier Jouet Belle Epoque 2012

 

Druvblandning: 50%CH (Avize, Cramant), 45%PN (Ay, Mailly), 5%PM (Dizy)

 

Vinifikation: Första jäsningen på ståltank, lagrad 6år på sin jästfällning.

 

Övrigt: Den välkända glaskonstnären Emile Galle skapade år 1902 designen med de vackra vita japanska anemonerna som än i dag pryder flaskan.

 

Min upplevelse: Kvällens mest positiva överraskning för mig, jag har aldrig tidigare upplevt BE 12 så här bra. Extremt elegant och balanserat, ett vin som sticker ut utan att sticka ut.

 

Deltagarnas upplevelse: Uppskattade den friska eleganta smaken, flera deltagare var överens om att det var ett vin som man bör ha i sin samling.

Louis Roederer Cristal 2012

 

Druvblandning: 40%CH, (Avize, Cramant, Mesnil, Verzy), 60%PN (Ay, Verzenay, Mailly) samtliga druvor från 100% ekologiska vingårdar.

 

Vinifikation: 32% av vinet får sin första jäsning på franska ekfat, all malakitisk jäsning blockeras och flaskan vilar ca 7år på sin jästfällning.

 

Övrigt: Skapad 1876 för den rysta Tsaren Alexander den andra, flaskan var då gjord av äkta cristal och innehöll över 100g socker. Flaskan är transparent och har en platt botten, detta var ett krav från den ryska tsaren som var rätt för att bomber eller gift skulle gömmas i flaskan. Första publika årgången av cristal var 1945.

 

Min upplevelse: Cristal är alltid riktigt bra och årgång 2012 är en av de absolut bästa årgångarna jag provat. Vinet har allt man kan önska sig och upplevelsen kan liknas med när man som barn fick gå in i en gigantisk godisbutik.

 

Deltagarnas upplevelse: Samtliga deltagare var eniga om att vinet har allt och att flaskan är ett måste för alla seriösa vinsamlare.

 

IMG_0237

Jaques Selosse Initial BDB

 

Druvblandning: 100%CH (Avize, Oger, Cramant)

 

Årgångar: 12,13,14

 

Vinifikation: Första jäsningen på franska ekfat med blandad ålder, vinet ligger 12 månader på ekfat med regelbunden batonage. Druvorna plockas längs ned i sluttningarna.

 

Övrigt: Vinmakare Anselme Selosse har numera lämnat över ansvaret till sin son Guillome Selosse 37år gammal.

 

Min upplevelse: Ett kraftfullt vin med massor av karaktär, toner av honung, hö, nyklippt gräs och banankola. Detta vin behöver enligt mig vila minst 4år på korken för att nå upp till sitt rykte.

 

Deltagarnas upplevelse: En stor helt unik upplevelse för samtliga deltagare som tyckte att vinet stack ut ordentligt i mängden och var något de aldrig provat tidigare.

Pol Roger Cuvee Winston Churchill 2009

 

Druvblandning: Hemlig (min gissning är att det är ca 85%PN, 15%CH)

 

Vinifikation: Första jäsningen på ståltank, flaskan vilar ca 8år på sin jästfällning. Samtliga vingårdar  (endast Grand Cru) vinifieras separat.

 

Övrigt: en hyllning till Sir Winston Churchill, första årgången 1975 gjordes endast på magnum och släpptes 1984.

 

Min upplevelse: Ingen stor årgång av Winston, vinet är dock riktigt trevligt och välbalanserat. Jag tror att flaskan kommer vara riktigt trevlig om 5år. Vinet är koncentrerat med fin frukt och behaglig syra, toner av honung, rostade hasselnötter och rostat bröd.

 

Deltagarnas upplevelse: Det är alltid en upplevelse att få prova en flaska Winston, omtyckt av deltagarna men upplevdes aningen blek när den provades tillsammans med alla andra fantastiska flaskor.

Flight 2

Moet Chandon Dom Perignon 2010

 

Druvblandning: 60%CH, 40%PN, druvor från samtliga 17 grand fru byar samt premier cru byn Hautvillers.

 

Vinifikation: Första jäsningen på ståltank med full malolaktisk jäsning, flaskan ligger ca 8år på sin jästfällning.

 

Övrigt: Världens mest kända och mest producerade prestigechampagne. Vintage 2010 är den 44de släppta årgången av Dompa. Första årgången är 1921 och från början gjordes en transversage dvs man överförde vin från Moet Vintage till Dompaflaskan.

 

Min upplevelse: Kvällens besvikense för mig och deltagarna, vinet upplevdes obalanserat och var inte i närheten av kvaliten som årgång 2008 uppvisade. Jag ser fram emot att prova denna om 2år för att se om flaskan utvecklats till en mer klassisk Dompa.

 

Deltagarnas upplevelse: Kvällens besvikelse och en flaska som inte presterade efter förväntan.

Moet Chandon Dom Perignon 2008

 

Druvblandning: 60%CH, 40%PN, druvor från samtliga 17 grand fru byar samt premier cru byn Hautvillers.

 

Vinifikation: Första jäsningen på ståltank med full malolaktisk jäsning, flaskan ligger ca 10år på sin jästfällning.

 

Övrigt: Världens mest kända och mest producerade prestigechampagne. Vintage 2010 är den 43de släppta årgången av Dompa. Första årgången är 1921 och från början gjordes en transversage dvs man överförde vin från Moet Vintage till Dompaflaskan

 

Min upplevelse: En magiskt bra årgång av Dompa, elegant och välbalanserad med alla härliga karaktärsdrag jag vill ha från en Dompa.

 

Deltagarnas upplevelse: Mycket uppskattad för sin härligt rostade stil och välbalanserade syra/frukt. En av kvällens favoriter.

 

Bollinger RD 2004

 

Druvblandning: 40%CH, 60%PN (druvor från 23 olika byar 71% grand cru, 29% premier cru.

 

Vinifikation: Första jäsningen på ekfat med varierad ålder, 3g/s/l tillsatt efter degorgering.

 

Övrigt: Bollinger RD (recently disgorged) togs fram av Madame Bollinger, hon ville visa att grand Anne kan lagras längre på sin jästfällning och att det upplevs mycket friskt när det konsumeras nydegorgerat. Första årgången av RD var 1952 (släpptes 1967) årgång 2004 är den 25de släppta årgången.

 

Min upplevelse: Vinet är otroligt kraftfullt och öppet just nu, ett vin som sprider sin härligt ekade ton i hela rummet när det hälls upp i glaset.

 

Deltagarnas upplevelse: Samtliga deltagare var mäkta imponerade över hur kraftfullt och uttrycksfullt vinet var.

 

Krug Grande Cuvee 167th

 

Druvblandning: 35%CH, 52%PN, 13%PM

 

Årgångar: Druvor från 11 olika år, äldsta vinet från 96 och yngsta från 2012

 

Vinifikation: Första jäsningen på ekfat, flaskan har legat ca 7år på sin jästfällning.

 

Min upplevelse: Ett fantastiskt vin med stor lagringspotential, en av de bästa versionerna av Krug Grande Cuvee jag provat. Köp på er och glöm bort i källaren 5-10år.

 

Deltagarnas upplevelse: En elegant, sluten och slank version av Krug som annars har myten runt sig att vara svulstig och uttrycktsfull. 

Philipponnat Clos des Goisses 2008

 

Druvblandning: 55%CH, 45%PN (samtliga druvor från den 5,5HA stora vingården clos des goisses i Mareuil sur Ay

 

Vinifikation: 75% ekfat, 25% ståltank, ingen malolaktisk jäsning på vinet som vinifierats på ekfat.

 

Övrigt: Clos des Goisses är en av de äldsta vingårdarna i Champagne och ligger på en brant sydsluttning i Mareuil som överblickar floden Marne.

 

Min upplevelse: Kvällens bästa vin! Mycket välbalanserat och kraftfullt med en skarp syra, vinet är slutet just nu och bör lagras minst 5år innan det konsumeras.

Deltagarnas upplevelse: Ett välbalanserat och gott vin, upplevdes lite svårt och stramt.

 

Egly Ouriet 2007

 

Druvblandning: 30%CH, 70%PN (samtliga druvor från gamla vingårdar i Ambonnay)

 

Vinifikation: Första jäsningen på ekfat och sedan ca 8år på sin jästfällning.

 

Övrigt: Champagnes bästa Pinot Noir odlare, samtliga cuveer från Egly håller världsklass.

 

Min upplevelse: Kraftfullt och spännande, Egly är alltid otroligt bra och jag missar aldrig ett tillfälle att prova Eglys flaskor. Gott att dricka nu men tål många års lagring.

 

Deltagarnas upplevelse: En av kvällens favoriter, vinet var precis som Bollinger mycket kraftfullt och uttrycksfullt.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.