Mina 10 bästa köp just nu!
Hej,
Jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina 10 bästa Champagneköp just nu. Notera att när ni läser detta att jag har inte testat allt som finns på bolaget och för att jag ska kunna ge ett bra omdöme så behöver jag kunna sitta ner med en flaska och analysera den.
I det här inlägget så tipsar jag om flaskor som är härliga att dricka nu. I ett inlägg senare kommer jag att tipsa om vad ni ska köpa och spara i källaren. Det kommer även komma ett inlägg om bolagets hetaste rosechampagner därav är det inga rosechampagner med i det här inlägget. Tipsen kommer att ligga i 3 olika kategorier : under 500kr, mellan 500-1000kr och 1000kr över.
Under 500kr
AD Coutelas Cuvee Victor 326kr nr: 77724
33% av vardera druva första jäsningen på ekfat och gjord enligt solerametod, hela 5 år på jästen och ingen malolaktisk jäsning. Det här är för bra för att vara sant! Mer komplex champagne hittar ni inte i den här prisklassen. Superfynd!
Bonnaire Blanc de Blancs 339kr nr: 74888
Kockren krämig och snustorr Cramant Blanc de Blancs. Balanserad och elegant med en härlig krämighet. Otroligt välgjort och prisvärt.
Charles Heidsieck Brut Reserve 457kr nr: 77522
33% av vardera druva med en basårgång 08 och hela 40% reservvin så kan det inte bli annat än svingott. Balanserat och polerat men också ett riktigt kraftpaket. Det här är riktigt bra och prisvärt.
Alfred Gratien Brut Classique 329kr nr: 79752
Ett litet hus som producerar stora viner. Samtliga viner får första jäsningen på ekfat och genomgår ingen malolaktisk jäsning för att bibehålla sin friskhet. Superfynd!
500-1000kr
AD Coutelas cuvee 1809 606kr nr: 77999
Magiskt bra och prisvärt! 80% chardonnay, 20% pinot noir från gamla stockar. Första jäsningen på ekfat under 9 månader där man genomför regelbunden omrörning sedan hela 10 år på jästen. Ja ni förstår vilket komplext kraftpaket ni får här. Jag är riktigt imponerad över ADC köp på er innan de höjer priserna.
Gosset Celebris 02 990kr nr: 76649
Jag förstår inte varför Gosset marknadsförs så lite. Champagnen är magisk och förtjänar uppmärksamhet. Hela serien är magisk och bör provas. Detta vin är en blandning på 55% chardonnay 45% pinot noir från de bästa växtplatserna. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning och har legat hela 10 år på jästen. Svingott!
Det finns endast 21 st clos champagner ( vingården är omgärdad av en mur) denna clos är 2.2 ha stor och ligger på toppen av sluttningen med maximal solexponering. 50% chardonnay 50% pinot noir och hela 8 år på jästen. När jag dricker denna dricker jag sol och historia den framkallar verkligen rysningar av välbehag. Superfynd!
1000kr+
Bollinger RD 2002 1799kr nr: 99309
En riktig käftsmäll som har fått ligga på jästen hela 11 år innan degorgering. Sendegorgerade champagner ska inte ligga för länge efter degorgering så denna är perfekt att prova nu. Testa gärna till en köttbit eller halstrad gåslever. Den är inte dyr den kostar bara mycket pengar.
Pol Roger Winston Churchill 04 1399kr nr:7548
“My taste are simple i am easily satisfied with the best” Churchill visste vad han tyckte om och Pol Rogers prestigechampagne är döpt efter citatmaskinen Churchill. Blandningen är hemlig men har tagits fram för att likna Churchills favoritårgångar. 04 känns riktigt härlig att dricka nu.
Jacquesson 734 DT 799kr nr: 77794
Här har vi alltså Jacquessons instegsvin som man har låtit ligga 5 år längre på jästen. Otroligt välbalanserat, komplext och prisvärt vin. Testa gärna tillsammans med en köttbit och riven sommartryffel.
Jag hoppas att ni blev lite sugna på att testa något nytt! Själv skrev jag texten samtidigt som jag njöt av en Selosse Substance degorgerad april 02 så bra att man vill gråta.